εφορια θυριδες
Written by aivaliotis on 22 Φεβρουαρίου, 2019 in Blog Οικονομία Φορολογικά

Τι προβλέπει η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Πλήρη ενημέρωση για το τραπεζικό προφίλ του κάθε φορολογουμένου υποχρεούνται να παρέχουν στο εξής οι τράπεζες μετά από αίτημα που θα τους υποβάλλεται από τις φορολογικές αρχές, την οικονομική αστυνομία, τους εισαγγελείς διαφθοράς και την αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο εξής οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να παρέχουν πλήρη τραπεζικά στοιχεία για κάθε ΑΦΜ φορολογούμενου (φυσικού η νομικού προσώπου) όσον αφορά την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων, λογαριασμών πληρωμών, καταθετικών λογαριασμών, δανείων, επενδυτικών προιόντων κλπ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για έλεγχο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, διακίνησης μαύρου χρήματος αλλά και για πιο στοχευμένες, ταχύτερες αλλά και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπεται ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:

– Καταθετικός πρώτης ζήτησης

– Καταθετικός προθεσμιακός

– Χορηγητικός

– Επενδυτικός

– Τραπεζική Θυρίδα

– Λογαριασμός Πληρωμών

Η υπογραφείσα από την κυρία Παπανάτσιου απόφαση, τροποποιεί προηγούμενη απόφαση του 2013 που αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών,συμπεριλαμβάνοντας στο εξής και την υποχρέωση παροχής από τις τράπεζες και πρόσθετων πληροφοριών για φορολογούμενους αναφορικά με την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων και λογαριασμών πληρωμών.

Έτσι, από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αίτημα για λήψη στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, τότε οι τράπεζες θα πρέπει υποχρεωτικά , εκτός από τα στοιχεία καταθετικών λογαριασμών, προθεσμιακών καταθέσεων, και δανειακών ή επενδυτικών προϊόντων, να γνωστοποιούν κατά πόσον στον συγκεκριμένο ΑΦΜ που θα τους ζητηθεί από κάποια ελεγκτική αρχή υπάρχει και συνδεδεμένη τραπεζική θυρίδα και λογαριασμός πληρωμών. Ο τελευταίος χρησιμοποιείται από αρκετούς πελάτες τραπεζών ως λογαριασμός απόσβεσης δανειακών υποχρεώσεων.

Πηγή: newpost.gr