προστασια Α κατοικίας
Written by aivaliotis on 15 Φεβρουαρίου, 2019 in Blog Οικονομία

Έπειτα από μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, έπειτα από μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου, όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Το νέο πλαίσιο θα καλύπτει δανειολήπτες για υποθηκευμένες πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ (ταβάνι για πολυμελείς οικογένειες) εφόσον το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ (καθαρή οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους).

Ο νόμος θα καλύπτει όλες τις πρώτες κατοικίες, με τα ίδια κριτήρια, ακόμα κι αν υποθηκεύτηκαν για επιχειρηματικά – επαγγελματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση: 12.500 ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο, 21.000 για παντρεμένο ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Προβλέπονται ακόμα επιμηκύνσεις αποπληρωμής έως 25 χρόνια, μειωμένο επιτόκιο από 4% στο 2%, καθώς και δυνατότητα κουρέματος όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος, από τους οποίους απαιτείται έγκριση, με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τη συζήτηση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Παρών στο τέλος των συνομιλιών ήταν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: newpost.gr